fbpx
Telefon

+36205358044

Email

5elemjogaesajurveda@gmail.com

Cím

6721 Szeged, Háló u. 3

Ahogy elérkezik az új év, sokan ezt egy lehetőségként éljük meg egy új kezdethez és különböző fogadalmakat teszünk.

Lehet számodra is több fogadalom az egészséged körül forog: szeretnél fittebb lenni, jobban aludni, rendbehozni az emésztésed stb.

Ha már ismerkedsz az Ájurvédával, akkor nem titok számodra, hogy az egészséges életmód testtípusonként és évszakonként egyedi, ám ebben a cikkben hoztam számodra 10 olyan mindenki számára követhető egészségmegőrző tippet, ami bármikor megállja a helyét.

Kezdjük is!

1. ÉTKEZZ MELEGEN!

Ha igazán jót szeretnél tenni az emésztésednek, felejtsd el a hűtőből kivett, hidegen fogyasztott ételeket. Nagyon sok emésztési probléma oka oda vezethető vissza, hogy egyszerűen teljesen lenyomod az emésztő tüzed a folyamatos hideg ételek fogyasztásával, így a bekerült étel egyszerűen csak álldogál az emésztőrendszeredben.

2. KÖVESD AZ „ÖKÖLSZABÁLYT”!

Étkezéseknél légy tudatos az adagokat illetően. Ha nem szeretnéd túlenni magad kövesd az „ökölszabályt”, ugyanis minden ember gyomra nagyjából a saját ökle két, két és félszerese, így ajánlott figyelni, hogy a kiszedett étel vajon ennél nagyobb-e. 

A gyomor ugyan egy tágulékony szerv, de ha csak arra gondolsz, hogy egy zoknit folyamatosan teletömködsz pukkadásik, bizony hamar szétnyúlik és tönkremegy az anyag.

3. ÉTKEZZ ÉVSZAKOSAN!

A növényvilág teljesen jól leköveti, hogy egy adott időszakban az ott élő emberek szervezetének mire van szüksége. A jóléti társadalom ugyan magával hozta, hogy télen is számos déli gyümölcshöz hozzá tudunk férni, de attól még a mi éghajlati övünkön nem szezonális sem a kiwi, sem a banán, sem a narancs télen attól, hogy lehet kapni a boltokban.

A déli gyümölcsöknek mind hűtő és nyákosító hatása van, amire nyáron szükségünk van a nagy forróságban, de télen nyersen fogyasztva a hideget növeli a testünkben, ezáltal fogékonyabban leszünk a megfázásokra.

4. KERÜLD A NEHEZEN EMÉSZTHETŐ ÉTELKOMBINÁCIÓKAT!

Az Ájurvéda bizonyos ételpárosításokat kifejezetten nem ajánl keverni, mivel ezek nehezen emészthetőek. Ilyenek például:

 – tejterméket keverni nyers gyümölccsel (bizony a gyümölcsös joghurtok és tejes smoothiek)

 – tejterméket keverni hússal

 – gyümölcsöt keverni hússal

 – tejterméket keverni gabonával

5. FIGYELD A TERMÉSZETES KÉSZTETÉSEKET!

Egy régebbi cikkemben visszaolvashatod, hogy a természetes késztetések (evés, ivás, székelés, vizelés, alvás, ásítás stb.) rendszeres elfojtása az első lépcsőfok minden betegség létrejötténél. Légy tudatos és ne halogasd órákig az étkezést vagy a mosdót például!

6. EGÉSZSÉGES MOZGÁS: NYÚJTÁS, ERŐSÍTÉS, KARDIO EGYBEN!

Ha már mozogsz valamit vagy mozgásformán töröd a fejed, ajánlom figyelmedbe a Feövessy Medical Fitness Akadémia lenti videoját, ahol részletesen elmagyarázzák, hogy miért kell olyan edzésformá(ka)t választanod, amivel egyaránt nyújtasz, erősítesz és kardiozol.

7. TEDD LE A TELEFONT EVÉS KÖZBEN!

Mivel multi cégeknél dolgoztam sokáig, rendszeresen láttam, hogy emberek úgy költenek el egy teljes étkezést, hogy rá sem néznek az ételre, csak a telefonukat nyomkodják és közben valamit bedobálnak a szájukba.

Amit tudnod kell, hogy az emésztő enzimek úgy kezdenek el termelődni a testedben, hogy keletkezik az agyadban egy képi inger az étel látványára. Ha egész idő alatt rá sem nézel, nem fog megfelelő mennyiségű emésztőenzim termelődni, ráadásul telefonozás közben nem is a rágáson és a teltségérzeted figyelésén lesz a fókuszod.

 

8. OLAJOZD A BŐRÖD!

Egy-egy ájurvédikus életmód konzultációnál sokan meglepődtök, hogy miért ajánlom, hogy olajozzátok magatokat.

Az idegrendszer lenyugtatásában nagyon nagy szerepet játszanak az olajok, egyszerűen növeli a stressztűrő képességedet, ha olajozod rendszeresen a bőröd.

Legegyszerűbb módja, ha az éjjeliszekrényeden tartasz egy üveg olajat és minden este lefekvéskor bekened vele a tenyereket és a talpakat. Ha rendszeresen csinálod, meglátod az alvásminőséged is drámaian fog javulni.

Milyen olajat használj?

 – ha gyulladásos megbetegedéseid vannak, olívát vagy kókuszt

 – ha rendszeresen van a hideg kéz, hideg láb panaszod, akkor szezámot

 – ha duzzadtak, ödémásak a végtagjaid, olívát

 – ha folyamatosan nagyon kimerült vagy, mandulát

 

9. HASZNÁLJ NYELVKAPARÓT!

A nyelvkaparás is egy mindenki számára könnyen a napi rutinba illeszthető módszer, amivel jelentősen növelheted a szájhigiéniád

A kellemetlen szájszag sokszor az emésztőrendszer elégetlenségéből ered, és a legtöbb esetben a nyelven is egy sűrű, fehér váladék van ilyenkor.

Ezt a lepedéket ajánlatos napi szinten a reggeli fogmosás után lekaparni.

Milyen nyelvkaparót használj?

Alapvetően acél és réz nyelvkaparókat fogsz találni az üzletekben. A fő szabály az, hogy ha van hajlamod gyulladásos betegségekre, akkor az acélt válaszd, minden más esetben megfelelő lesz számodra a rézből készült.

 

Ha még nem használtál sosem nyelvkaparót, a lenti videoban Medvegy Gergely mutatja be részletesen ennek a technikáját:

 

10. REGGEL ÉHGYOMORRA EGY POHÁR MELEG CITROMOS VÍZ!

A reggeli nyelvkaparás után pedig nem is indíthatnád jobban a napot, mint egy pohár meleg citromos víz. A citrom tonizálja a beleket, a meleg víz pedig felébreszti az emésztő tüzet.

 

 

Ha úgy gondolod, hogy másoknak is hasznos lehet ez a cikk, köszönöm, ha velük is megosztod!