Az elmúlt időszakban sokszor találkoztam ezzel a jelenséggel, hogy valaki heteken keresztül húzza a megfázásos tüneteket és nem érti, miért nem gyógyul?
Több fórumon is hallhattátok már tőlem a bűvös „Télen ne egyél nyers zöldségeket, gyümölcsöket” mondatot, gyakran viszont azt látom, hogy nemigazán értitek miért függene ez össze a hosszas megfázásos betegségekkel télen, hát kell a C vitamin, nem? És teszitek is a gyerek táskájába a narancsot meg a kiwit.
Ebben a cikkben igyekszem közérthetően felfedni mi is lapul valójában a háttérben.
Kezdjük az Ájurvéda alapelveivel.
Amikor valaki kibillen az egyensúly állapotából és megérkezik a betegség, a tünetekprodukálás állapotába, az Ájurvéda többek között ezeknek a minőségeknek a mentén vizsgálja a bajt: hideg-meleg, száraz-nedves, aktív-passzív/tompa, szövetépitő-szövetbontó.
A tél ezek közül a hideg, nedves, szövetbontó (gondolj csak a növényvilágra, hogy minden elhullajtja a leveleit) minőségeket hordozza magában, és ez egy passzív időszak, sokszor érezheted, hogy nincs kedved kimozdulni az ágyból.
Hogy ellensúlyozzuk a télnek ezen hatását, értelemszerűen olyan dolgokat szeretnél az életedbe vinni, amik melegítenek, aktivizálnak, szárítanak és építik a szöveteket. Nem véletlen, hogy télen a nehezebb, fűszeresebb ételeink kerülnek előtérbe és ez így is van jól.
De miért baj, ha ilyenkor sok nyerset eszel?
Azt fontos megértened, hogy az összes növényünk is hordozza ugyanezeket a tulajdonságokat magában. A természetbe a legtöbb zöldség, gyümölcs nyáron robban be, ahogy elkezd melegedni az időjárás.
Nyersen a legtöbb gyümölcs, zöldség hűtő és nyugtató, nyákosító hatással rendelkezik, ami nyáron teljesen rendben van, elvégre tombol a hőség, kell a sok folyadék és mindenki „hiperaktív” a sok energiától.
Télen ezzel ellentétben ülünk a hidegben és a tompaságban, a nyers ételek pedig csak még jobban fokozzák bennünk ezeket a minőségeket. Lenyomják a test belső hőjét, nyákosítanak, így az immunrendszered megküzdőképessége csökken és minden tálalva van a baciknak, vírusoknak.
Mi a megoldás?
Engedd meg a testednek, hogy a természet ciklusait kövesse és olyan növényekkel etesd és akkor, amik szezonálisak. Az, hogy télen is van narancs az Aldiban, nem jelenti azt, hogy szezonális!
A természet hihetetlenül intelligens és csak az terem meg az adott régióban, amire az ott élőknek akkor szüksége van.
Használd párolva, főzve, sütve a gyökérzöldségeinket, készíts savanyúságot. Ilyenkor jöhet el a kompótok ideje is, csinálj meleg gyümölcsleveseket vagy akár sütőben is megsüthetsz pár szelet almát, körtét.
Ha sokat küzdesz a megfázással, próbáld ki 2-3 hétig, hogy elhagyod a hideg, nyers, tejes ételeket és hidd el, csodát fogsz tapasztalni.