fbpx
Telefon

+36205358044

Email

5elemjogaesajurveda@gmail.com

Cím

6721 Szeged, Háló u. 3

Ahogy eljön a nyár, úgy válik természetessé bennünk az igény arra, hogy különböző ételekkel, italokkal vagy a vízparton hűtsük a testünket a nyári forróságban.

Ám lehet Veled is már többször vagy akár egészen gyakran előfordult a nyári szezonban, hogy a nagy forróság ellenére megfázásos, torokgyulladásos, orrfolyásos, akár lázas megbetegedéseket produkáltál.

Emlékszem régebben ez velem minden egyes nyáron többször is előfordult és teljesen értetlenül álltam a jelenség előtt, hogy ha kint tombol a 40 fok, ugyan hogyan voltam képes megfázni ebben a hőségben?

Amióta Ájurvédával foglalkozom szerencsére ez a jelenség is értelmet nyert számomra és lekopogom, azóta egyetlenegy nyarat sem töltöttem betegeskedéssel.

Azzal nincs is semmi gond, hogy nyáron hűteni akarod a tested, mivel a természetben megemelkedik ilyenkor a tűz elem, a pitta dosha. Amin viszont nagyon könnyen átlendülhetsz a ló túloldalára, hogy olyan szinten lenyomod a behűtött, jeges italokkal, ételekkel, a túllégkondizással a saját belső tüzed, hogy az immunrendszered már nem tudja felvenni a harcot a legkisebb kórokozóval sem!

Ahogy egy lázas megbetegedésnél a tested automatikusan megemeli a belső hőjét, hogy el tudja pusztítani a vírusokat, bacilusokat, ugyanezzel az analógiával társítja az Ájurvéda a pitta doshát az immunrendszerhez. Ha alacsony a pitta, nincsen elég belső tűz, az immunrendszer nem tudja a leghatékonyabban végezni a munkáját, könnyebben betegszel meg.

Mindemellett ha étkezés közben iszod meg ezt a jéghidegre hűtött italt, nagyon könnyen ott találhatod magad, hogy az emésztésed sem fog a legjobban működni, mivel az agnit, az emésztés tüzét is jól lenyomtad. A legjobban úgy győződhetsz meg erről, ha az ominózus étkezés után 2-3 órával megnézed a saját nyelved. Ha van rajta egy vastag, fehér lepedékréteg, ott bizony nem volt teljes az emésztés. 

De akkor hogyan hűtsd a tested, ha nem a jéghideg italokkal?

Az elkövetkező cikkekben bemutatom azokat a növényeket, praktikákat, amiket én használok az Ájurvéda tárházából, hogy nyáron ne gyulladjak meg a hőségben, de mégse nyomjam le annyira a belső tüzemet, hogy mindenféle megfázásnak tegyem ki magamat.

Ha úgy gondolod másoknak is hasznos lehet ez a cikk, köszönöm, hogy megosztod!