fbpx
Telefon

+36205358044

Email

5elemjogaesajurveda@gmail.com

Cím

6721 Szeged, Háló u. 3

Az időjárás változása az életmódodban és az étkezésedben is változtatásokat igényel ahhoz, hogy egészséges 💪 tudj maradni minden évszakban. 
 
Míg nyáron a pitta dósa dominált az időjárási viszonyokban, és ehhez a test hűtése volt elsősorban a fő fókusz, az ősz 🍂 teljesen más minőségeket hoz magával.
 
Az ősz közeledtével egyre inkább a váta dósa kerül túlsúlyba a természetben, egy hideg ❄️, száraz 🍁, szeles/mozgással teli időszak.
 
Minden olyan minőség követendő 👉 az étkezésben és az életmódban egyaránt, ami a vátának ezen tulajdonságait ellensúlyozza, azaz melegít 🔥, nedvesít 💦 és leföldel. 

Kiemelkedő fontosságú ☝️ a test melegen tartása, ezért mindig öltözz fel melegen, és az étkezésedben  kerüld a nyár nyers zöldségeit, gyümölcseit, mivel az évszaknak megfelelően ezek mind hűteni fogják a testedet.

 Érdemes mindig az évszaknak megfelelő  zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, mivel ezeknek aktuálisan mindig olyan minőségeik vannak, amik kiegyensúlyozzák ⚖️ az adott évszakot.

A nyers ételek hűtő minőségét elkerülendő érdemes a zöldségeket, gyümölcsöket melegen 🍲, főtt, párolt állapotban fogyasztanod és ez a szezon kedvez leginkább a kiadós, meleg leveseknek, főzelékeknek.