fbpx
Telefon

+36205358044

Email

5elemjogaesajurveda@gmail.com

Cím

6721 Szeged, Háló u. 3

Tudtad-e, hogy az Ájurvéda 🌱 szerint az ízeknek is vannak doshikus hatásai? Megadott ízekkel  tudod csökkenteni vagy növelni mindhárom doshát a testedben, így kiemelten fontos a testtípusodnak 💪 és az évszaknak megfelelő táplálkozás.

Egy-egy íz túlzásba vitele okozhatja az adott dosha teljes kibillenését, lásd a csípős íz  megemeli és szétterjeszti a testben a tüzet 🔥, ezért túlzott fogyasztása okozhatja emésztőrendszeri gyulladások létrejöttét!

Nyáron a pitta dosha az uralkodó, így olyan ízeket érdemes előtérbe helyezni étkezésünknél és italfogyasztásunknál, amik csökkentik ⬇️ a pitta doshát.

A jeges, hideg italok 🧊🍸 és ételek, ahogy már említettem, túlzott mértékben vagy gyenge emésztő tűz esetében kiolthatják agninkat, okozva ezáltal puffadást, emésztési elégtelenséget vagy annak az érzetét, hogy az étel egyszerűen nem mozdul az emésztőtraktusból. 

Hogyan tudjuk úgy hűteni ❄️ a testet akkor az Ájurvéda szerint, hogy kerüljük a jegesítést? 

Például olyan ízű növényekkel, amelyek csökkentik a pitta doshát. Ezek pedig az édes, a fanyar és a keserű. Ha megnézed, a természetben is ezek az ízek robbannak be nyáron, hiszen az érett gyümölcsök édesek 🍓, míg mások, például az egres vagy a ribizli a fanyar ízeket képviselik, a szintén meleg éghajlati övről származó lime pedig szinte már keserű. 

A természet mindig törekszik arra, hogy kiegyensúlyozza ⚖️ az adott időjárási viszonyokat, ezért érdemes mindig az idény termékeket előnyben részesítenünk! ☝️

Az ízekről és további hatásaikról hamarosan induló nyári kiegyensúlyozó tanfolyamomon még több érdekességet ismerhetsz meg, figyeld 👀 a facebook oldalam és a hírlevelet!