fbpx
Telefon

+36205358044

Email

5elemjogaesajurveda@gmail.com

Cím

6721 Szeged, Maros u. 33. (bejárat a Háló utca felől)

Az elmúlt hónapok esős , sokszor hűvös kapha időszakát immáron felváltották a tikkasztóan meleg, száraz, forró napok 🔥, azaz biztos lehetsz benne, hogy megérkezett a pitta időszak😎

Időről-időre a doshák 🌌 folyamatosan változnak nem csak a testünkben, hanem az időjárásban is. Egy-egy időszak meghatározóan kapcsolódik egy adott doshához, így ennek a minőségnek a megjelenési formái lesznek dominánsak az adott hónapokban.

A pitta időszak Magyarországon 🌻 jellemzően június végetől/július elejétől köszönt be, és akár októberig is kitolódhat. Ezekben a hónapokban a természetben is megnövekednek a pitta dosha jellemzői  a forróság , szárazság, mi magunk is leéghetünk, bőrünk elszíneződik, vörössé, gyulladttá válhat, ha nem vigyázunk.

Ha belegondolsz, logikus, hogy egész évben nem folytathatod ugyanazt az életmódot , étkezést, mozgást, napi rutint, mivel az időjárás folyamatosan változik ⛅ és míg télen takarókba burkolózva jólesően kortyolgatod a forró teádat, a nyár közepén erről ugyan hallani sem akarsz. 

Ilyenkor a pitta időszakban az ember ösztönösen arra vágyik, hogy hűtse magát ❄, lehetőleg valahol szabadtéren, vízpart 🏄 közelében frissítse fel a testét a tikkasztó hőségben, és a nagy adag rakottkrumpli helyett is inkább könnyebb ételek, saláták 🥗 kerülnek előtérbe.

Fő szempontunk ebben az időszakban mindenképpen a test hűtésén 💦kell legyen, de érdemes szem előtt tartani, hogy a túlhűtést kerülni kell Agninkat, azaz emésztő tüzünket ugyanis teljes mértékben kiolthatjuk a folyamatos hideg italok 🍹fogyasztásával (az Ájurvéda egyáltalán nem javasolja jeges italok fogyasztását), mi több, ha valakinek amúgyis gyengébb az emésztése, akkor az állandóan nyersen fogyasztott dolgok is 🥦 hasonlóképpen kiolthatják az agnit, mivel megemésztésükhöz erős emésztő tűz 🔥 kell. 

 Az agni és az emésztés az Ájurvéda szerint az immunrendszerünkkel 💪 is szoros kapcsolatban áll, hogy testünk mennyire képes megküzdeni a külső behatásokkal, kórokozókkal. Így jöhet létre, hogy nyár közepén miért lehetnek valakinek megfázásos tünetei 🤧, amikor kint amúgy tombol a forróság, kezdve attól, hogy túllégkondizott helyiségben ül, vagy dönti magába a jeges italokat.

Tehát hűteni kell, de ésszel. 🤠

Az elkövetkező cikkekben még több érdekességet olvashatsz életmódbeli és étkezési szokásokról, amelyek kiegyensúlyozólag hathatnak a nyári forróságban. 

Tarts velem! 🕉